Μαθετε να φτιαχνετε σπιτικο πετιμεζι (το μελι σταφυλιου) !!

Καλό Φθινόπωρο!!!!!
Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας του τρύγου, τα πατητήρια παίρνουν φωτιά για να βγάλουν την σοδειά του χρόνου. Είναι η καταλληλότερη εποχή για να βρείτε μούστο ή να τον φτιάξετε μόνοι σας. Αν θέλετε να αποφύγετε την διαδικασία να πάρετε φρέσκα σταφύλια και να τα πολτοποιήσετε μπορείτε να βρείτε έτοιμο μούστο σε κάβες οι επιλεγμένα παντοπωλεία, προσοχή όμως ζητήστε φρέσκο μούστο άβραστο. Στο βίντεο θα βρείτε όλη την διαδικασία.. από το σταφύλι την επιλογή χρώματος, την πολτοποίηση, το κόψιμο (καθάρισμα) και τέλος το βράσιμο για να φτιάξουμε το πετιμέζι μας. Η τεχνική μου ίσως διαφέρει λίγο, δεν βράζω όλο το μούστο μαζί αλλά σε μικρές δόσεις των 200ml και αυτό έχει αποτέλεσμα να δένει γρηγορότερα το πετιμέζι διατηρώντας έτσι το χρώμα του. Η πυκνότητα τώρα σε αυτή την τεχνική είναι όπως περίπου του λαδιού ενώ το άρωμα του είναι πιο ήπιο. Μια παλιά τεχνική που έφτιαχνε η γιαγιά μου στην Κρήτη και που η μαμά μου αργότερα που μας το έφτιαχνε αντί για πετιμέζι το έλεγε "μέλι από σταφύλι" . Στην φωτογραφία θα δείτε δυο χρώματα ένα ξανθό και ένα σκούρο πετιμέζι, το ξανθό γίνεται από λευκά σταφύλια όπου τα διαλέγουμε να είναι όσο πιο γλυκά γίνεται και μας δίνουν το χρώμα του μελιού. Ενώ τα πιο σκούρα σταφύλια μαύρα και κόκκινα μας δίνουν αυτό το σκούρο αποτέλεσμα. Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη, λίγη υπομονή και προσοχή χρειάζεται όταν είσαι πάνω από το τηγάνι επειδή χρησιμοποιούμε μεγάλη θερμότητα και λίγη ποσότητα υπάρχει κίνδυνος να μας αρπάξει εύκολα.

Θρεπτικές ιδιότητες
Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος B και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές ή ζάχαρη και διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Μπορείτε να το πίνετε σε μικρά «πρωινά σφηνάκια» για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση, συμβάλει στην καταπολέμηση της αναιμίας έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για το λαιμό και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό! Ότι πρέπει για όλη την οικογένεια!!

Βρείτε την συνταγή σε βίντεο
πατώντας εδώ



Καθαρισμός και πολτοποίηση....μην σας τρομάζει το μπλέντερ, η λεπίδα του δεν είναι κοφτερή αλλά πλαστική και μπορεί να πολτοποιήσει τα σταφύλια χωρίς να σπάσει τα κουκούτσια και να τεμαχίσει τις φλούδες. Ευκολία και λιγότερος κόπος...

Σουρώνουμε...

Κόβουμε το μούστο...

Βράζουμε σε μικρές δόσεις...

Τεστ πυκνότητας...

Έτοιμο και πεντανόστιμο!!!
 
Να περνάτε καλά!!!
Έως την επόμενη φορά, πολλά-πολλά φιλιά σε όλους σας!!
Ειρήνη


Σχόλια