Bagel !!!!

Καλησπέρα φίλοι μου!!!!
Το  Bagel είναι ψωμί σε σχήμα δαχτυλιδιού,το οποίο είναι πολύ δημοφιλές και αγαπημένο προϊόν στην Αμερική και όχι μόνο.Το ενδιαφέρον σε αυτό το συγκεκριμένο ψωμάκι είναι η κατασκευή του,συνήθως βράζουν το ζυμάρι πρώτα και μετά το ψήνουν στο φούρνο.Είναι πράγματι περίεργος ο τρόπος παρασκευής αυτού του ψωμιού αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει! Τα υλικά του είναι λίγα και υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες,το μόνο που θα χρειαστείτε είναι υπομονή,καθώς θέλει το χρόνο του για να φουσκώσει.



Υλικά:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
265 ml νερό χλιαρό
12 γρ. ξερή μαγιά
1 κ.σ. μέλι
12 γρ. αλάτι
20 γρ. μαργαρίνη(σε θερμοκρασία δωματίου)

Για το σιρόπι καραμέλα
300 γρ. ζάχαρη
3 ml χλιαρό νερό 

σουσάμι για το πασπάλισμα ή σπόρους παπαρούνας

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα 4 πρώτα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη.Προσθέτουμε το αλάτι,την μαργαρίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 8'.Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσει καλά.Την βγάζουμε από το μπολ,την πλάθουμε σε μπαστούνι και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια..


Παίρνουμε το κάθε κομμάτι,του κάνουμε μια τρύπα στην μέση  με το δάχτυλο μας και προσπαθούμε με το χέρι μας να την ανοίξουμε λίγο...


Τοποθετούμε τα Bagels σε ένα ταψί με λαδόκολλα και λίγο αλεύρι πασπαλισμένο,αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 20' σκεπασμένα με μια πετσέτα.....


Εν το μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι καραμέλας,σε μια βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά με προσοχή να μην σας καεί.Θα πρέπει να λιώσει η ζάχαρη καλά και μετά με πολύ προσοχή πάλι ρίχνετε το χλιαρό νερό στην κατσαρόλα,περιμένετε να πάρει βράσει το σιρόπι.....


Τα Bagels έχουν τώρα φουσκώσει...


Και ήρθε η στιγμή που θα τα βράσουμε μέσα στο σιρόπι,τοποθετούμε ένα-ένα τα Bagels στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν για 1'-2' από κάθε μεριά... (δεν γίνονται γλυκά,απλά η καραμέλα τα βοηθάει να πάρουν μια έξτρα γεύση,φουσκώνουν λίγο ακόμα και στο φούρνο μετά παίρνουν ένα χρώμα τέλειο!! )....


Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και σχεδόν αμέσως τα πασπαλίζουμε με σουσάμι...


Τα τοποθετούμε μέσα πάλι στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση και αέρα στους 200 βαθμούς C για 15',

Το αποτέλεσμα είναι αυτό.....
 Λαχταριστό,υγιεινό σάντουιτς για τα παιδιά και τους μεγάλους φτιαγμένο από τα χεράκια σας! Μπορείτε να το φάτε αλμυρό όπως το έκανα εγώ ή να το φάτε γλυκό με μαρμελάδα και Μερέντα για πρωινό,είναι ένα πολύ καλό σνακ στη δουλειά και φυσικά τρώγεται άνετα σαν βραδινό!! 
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή,θα τα ξανά πούμε πάλι, μέχρι τότε.....

...κρατάτε γερά φίλοι μου,ενωμένοι είμαστε πάντα νικητές!!
Καλό βράδυ σε όλους!
Ειρήνη


Σχόλια

  1. Ειρήνη μου πολλά πολλά συγχαρητήρια για την συγκεκριμμένη συνταγή.
    Τα bagels τα φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια, μόνο που βάζω ζάχαρη αντί για μέλι και τα βράζω σε απλό νερό και όχι σε καραμελένιο.
    Ξέρω ότι η αυθεντική συνταγή τα θέλει πασπαλισμένα με παπαρουνόσπορο, αλλά όταν δεν έχω κι εγώ σουσάμι βάζω.
    Δεν ξέρω αν συνηθίζονται στην Αμερική, αλλά ξέρω ότι οι προέλευσή τους είναι από τους Ισραηλίτες της Αυστρίας, και ότι συνηθίζονται τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αυστρία.
    Στην Αυστρία μάλιστα τα λένε Beugeln που σημαίνει κρίκος.
    Ορίστε πόσα μου θύμισες χα χα χαα!!
    Το πιο σημαντικό όμως που μου θύμισες, είναι ότι έχω καιρό να τα φτιάξω και θα τα φτιάξω σύντομα!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χάρηκα Έλενα για τα θερμά σου σχόλια,εγώ την συγκεκριμένη συνταγή την έφτιαξα για τρίτη φορά και ομολογώ ότι είναι πάρα πολύ καλή,εύκολη και προπαντός μου γίνονται πολύ νόστιμα.Ευχαριστώ πολύ και για τις πληροφορίες σου,είναι πολύ χρήσιμες!
    Πολλά φιλιά και σε 'σένα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τα έχω ξανά ακούσει, αλλά όπως τα βλέπω στη φωτογραφία μου μοιάζουν με τα κουλούρια της Κρήτης.
    Φιλάκια,καλό Σαββατόβραδο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια! Μου αρέσουν πολύ αλλά δεν είχα ασχοληθεί να βρω συνταγή και τώρα να τη μπροστά μου! Ευχαριστώώώώώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας
    Χρόνια πολλά. Καλές Γιορτές!
    Θέλω να ρωτήσω για τα ψωμάκια bangles μπορώ να χρησιμοποιήσω το εργαλείο ζύμης για την "τρύπα " των donuts;
    Και αν σας είναι εύκολο να κάνετε ένα video στο YouTube;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!!
      Αν εννοείτε το εργαλείο κουπ-πατ για donuts ναι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, απλά θα πρέπει να ανοίξετε λίγο παραπάνω την τρύπα στην μέση γιατί το ζυμάρι αυτό διογκώνετε πολύ κατά το βράσιμο και θέλουμε λίγο πιο μεγάλη την τρύπα στην μέση. Πολύ καλή η ιδέα σας για βίντεο, το σημειώνω και θα το φτιάξω όσο πιο σύντομα μπορώ! Ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά με υγεία να έχετε!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!