Μαθαινω να φτιαχνω το πιο τραγανο φυλλο για τα κρητικα τηγανοπιτακια!!

Η καλύτερη ψυχοθεραπεία είναι το ζυμάρι για μένα, το ξέρετε φαντάζομαι όσοι με ακολουθείτε. Αγαπώ πολύ ότι έχει να κάνει με ζύμη και ένα από τα εδέσματα που απολαμβάνουμε τώρα το καλοκαιράκι μετά το μπάνιο μας είναι αυτά τα πεντανόστιμα Κρητικά χορτοπιτάκια και σαρικοπιτάκια. Λίγα είναι τα μυστικά για να πετύχεις την τέλεια ζύμη. Λατρεύω την στιγμή που τα βουτάω μέσα στο λάδι και βλέπω να σχηματίζονται αυτές οι τραγανές φούσκες πάνω στη ζύμη, ευτυχώς το ζυμαράκι αυτό δεν κρατάει πολύ λάδι και γίνεται λεπτό και εξαιρετικά τραγανό! Μαθαίνουμε λοιπόν τον τρόπο πως να φτιάχνουμε αυτό το φύλλο και να το γεμίζουμε με ότι μας αρέσει, το έχω γεμίσει με ανθότυρο και το τρώμε με ωραίο ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, επίσης το γεμίζω με τυρί για τοστ και γαλοπούλα χοντοκομμένα κομμάτια όταν δεν έχω να βάλω κάτι άλλο, μέχρι και πραλίνα έχω βάλει.....χαχαχαχα!! Όπως και να το φτιάξετε σίγουρα είναι γευστικό και τρώγετε ευχάριστα από όλους!!

Λίγα μυστικά....
1. Ο χυμός λεμονιού, είναι υπεύθυνο για τις λαχταριστές τραγανές φούσκες που βλέπετε πάνω στο φύλλο, ενώ βοηθάει να μην κρατήσει πολύ λάδι το πιτάκι μας. 
2. Το φύλλο προσέχουμε να μην το κάνουμε χοντρό, το ιδανικό πάχος είναι μέχρι 1 χιλιοστό.
3. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αφράτη και να κολλάει ελάχιστα, θέλει πολύ καλό ζύμωμα περίπου 15 λεπτά στο χέρι ενώ στο μίξερ ο χρόνος μειώνεται στο μισό περίπου. Θα το καταλάβετε όταν το ζυμάρι γίνει μεταξένιο όπως σας δείχνω στο βίντεο.
4. Δίνουμε χρόνο στο ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα πιτάκια μας, 1 με 2 ώρες είναι αρκετές.
5. Το λάδι πρέπει να έχει θερμοκρασία υψηλή γύρω στους 190c, αν δεν έχετε θερμόμετρο κάντε δοκιμή με ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Θα πρέπει όταν το βάζετε μέσα να ανεβαίνει αμέσως στην επιφάνεια και να παίρνει χρώμα σιγά- σιγά.
6. Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε θέλουμε να έχει όσο το περισσότερο γλουτένη για να μας δώσει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε. Άρα σκληρό χωριάτικο αλεύρι είναι το ιδανικό για ταπιτάκια μας!


 Μπορείτε να δείτε την συνταγή και σε βίντεο

Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο (1 mm)

Το λάδι το θέλουμε καυτό γύρω στους 190c


Η γέμιση είναι χορταράκια μαζεμένα από την Κρήτη

Και αυτό το σχέδιο είναι τα αγαπημένα μου, σαρικοπιτάκια... έχει το σχέδιο από το σαρίκι (γνωστό μαντίλι για το κεφάλι που φοράνε οι άντρες στην Κρήτη) και απ' αυτό πήραν το όνομα


 Καλά να περνάτε φίλοι μου!!
Έως την επόμενη φορά πολλά-πολλά φιλιά σε όλους σας!!
Ειρήνη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!