Μαθετε να φτιαχνετε χυλοπιτες οπως της γιαγιας, με φρεσκα υλικα!


Οι Κρητικές οικοδέσποινες τα παλιά τα χρόνια έφτιαχναν τα ζυμαρικά τους με απλά υλικά, αλεύρι αλάτι, νερό και τα ξέραιναν στον αέρα όχι στον ήλιο, τα αποθήκευαν σε πάνινα σακούλια και τα είχαν για μελλοντικά μαγειρέματα. Στα μετέπειτα χρόνια πολλές γυναίκες στο χωριό μου αντικαθιστούσαν το νερό με το κατσικίσιο γάλα που είχαμε άφθονο και τα φρέσκα αβγά για περισσότερη γεύση και νοστιμιά! Η γιαγιά μου θυμάμαι όταν ήταν η εποχή να φτιάξει τις χυλόπιτες φώναζε από την προηγούμενη μέρα τις θείες μου να έρθουν να βοηθήσουν γιατί έφτιαχνε μεγάλη ποσότητα οπότε ήθελε την βοήθεια αλλά και την παρέα τους, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι την ημέρα εκείνη στηνόταν στο σπίτι μας γλέντι και χαρά. Μαζευόντουσαν όλες και ξεκινάγανε το χορό της προετοιμασίας, άλλη να κοσκινίσει το αλεύρι άλλη να σπάσει και να ανακατέψει τα αβγά και άλλη να σουρώσει και να βράσει το γάλα. Όλες μαζί μετά πάνω από την μακρόστενη σκάφη να δίνουν μάχη να ζυμώνουν εναλλάξ την σκληρή ζύμη, να την μαλακώσουν να γίνει ελαστική και απαλή. Άφηναν να ξεκουραστεί το ζυμάρι λίγες ώρες και εντωμεταξύ τρώγανε κάτι στα πρόχειρα να πάρουν δυνάμεις για την μετέπειτα δουλειά... εκεί να δεις γέλιο και κους κους. Αφού είχε έρθει η ώρα για το πλάσιμο παίρνανε φωτιά τα ξυλίκια για να ανοιχτούν τα φύλλα και τα μαχαίρια για να κοπούν όμορφα και νοικοκυρεμένα στο τελικό τους σχήμα τα ζυμαρικά. Τα άπλωναν μετά πάνω σε καθαρά λευκά σεντόνια και τα άφηναν μερικές μέρες να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως.  Ωραίες αναμνήσεις...... γεμάτο γέλια, χρώματα γεύσεις και αρώματα!! 
Τώρα η ευκολίες είναι πολλές για μια νοικοκυρά και η παρασκευή των ζυμαρικών είναι εύκολη. Την συνταγή της γιαγιάς την φτιάχνω σχεδόν όπως τότε με μια παραλλαγή μικρή, ωστόσο όμως η νοστιμιά παραμένει η ίδια. Το κατσικίσιο γάλα κάνει την διαφορά όπως και τα φρέσκα αβγά, η γιαγιά μου έβαζε σταρένιο αλεύρι το χωριάτικο σκληρό αλεύρι (κίτρινο) ενώ εγώ βάζω την τσαχπινιά μου προσθέτοντας λίγο σιμιγδάλι, βοηθάει στην επιτάχυνση ξήρανση της ζύμης.
Όταν ανοίγουμε το φύλλο χρησιμοποιούμε ελάχιστο νισεστέ και αυτό μόνο όταν είναι απαραίτητο, το δουλεμένο και ξεκούραστο ζυμάρι δεν κολλάει καθόλου ή ελάχιστα κατά το άνοιγμα. Λίγα τα μυστικά λοιπόν για επιτυχημένες χυλόπιτες, φρέσκα υλικά, κατσικίσιο γάλα, καλό ζύμωμα, αρκετή ώρα ξεκούρασης στο ζυμάρι και τα αποτελέσματα αν ακολουθήσετε βήμα-βήμα την συνταγή θα είναι σίγουρα εντυπωσιακά.


Δείτε την συνταγή και σε βίντεο









Καλά να περνάτε φίλοι μου!!!
Έως την επόμενη φορά πολλά-πολλά φιλιά σε όλους σας!!!
Ειρήνη






Σχόλια