Φτιαξτε το καλυτερο φυλλο για πιτες, πανευκολα!!!!

 Άλλη μια αγαπημένη μου συνταγή που μοιράζομαι με πολύ χαρά μαζί σας γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να την φτιάξετε, είναι η ζύμη μου για πίτες, τα υλικά εύκολα και απλά. 
Χρησιμοποιείτε πάντα σκληρό αλεύρι, έχει μεγάλη διαφορά από το απλό γιατί περιέχει περισσότερη γλουτένη και κάνει την ζύμη μας πιο εύπλαστη. Αν θέλετε μπορείτε να ανακατέψτε το αλεύρι σας με κάποιο άλλο είδος αλευριού π.χ. με το χωριάτικο που έχω κάνει και εγώ, του δίνει παραπάνω νοστιμιά. Πάντα να αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 2 ώρες για να αναπτυχθεί η γλουτένη και έτσι να γίνει δυνατή, ελαστική, απαλή και εύπλαστη. Το φύλλο ανοίγει πολύ πιο εύκολα, δεν σπάει, δεν μαζεύει και γίνεται πολύ λεπτό σχεδόν αέρινο. Χρησιμοποιώ πάντα νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων και φροντίζω να μην το παρακάνω, βάζω ελάχιστο και αν χρειάζεται.
Σε κάθε πίτα βάζουμε το πολύ 3-4 λεπτά φύλλα πάνω και κάτω, προσωπικά μου αρέσει η πίτα με ένα φύλλο και αρκετά τσαλακωμένο με δίπλες όπως το δείχνω παρακάτω στην φωτογραφία. Μην φοβηθείτε το ελαιόλαδο βάλτε αρκετό, αυτό θα κάνει τραγανό το φύλλο μας και θα του δώσει υπέροχο χρώμα. Όταν είναι έτοιμη η πίτα μας να μπει στο φούρνο ραντίστε πάνω το φύλλο με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα μας στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς περίπου μέχρι να ροδίσει και να πάρει ωραίο χρώμα
Η παρακάτω δοσολογία είναι για μια πίτα διαμέτρου 40 εκ. με ένα φύλλο πάνω και κάτω πάχους 1 εκ. μπορείτε να διπλασιάσετε την συνταγή ανάλογα με το πόσα φύλλα θέλετε να φτιάξετε.

Μπορείτε να δείτε την συνταγή και σε βίντεο




 Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να φυλάξουμε το φύλλο στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την πίτα μας, όταν την ετοιμάσουμε την λαδώνουμε και την βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να την ψήσουμε μπορούμε να την βάλουμε απευθείας από την κατάψυξη στο φούρνο και να ψηθεί.


 Καλά να περνάτε φίλοι μου!
Έως την επόμενη φορά πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας!!
Ειρήνη

Σχόλια