Παστίτσιο !



Αγαπημένοι μου φίλοι!
Σε ποιον δεν αρέσει αυτό το φαγητό,μακαρόνια με κιμά και πάνω τους μια λαχταριστή κρέμα με χρυσή κρούστα! Από τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας μου,όσο και να φτιάξω δεν θα μείνει ψίχουλο.Η συνταγή είναι κλασική με μικρές παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάτε.


Υλικά:
500 γρ,μακαρόνια χοντρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μακαρόνι σας αρέσει,εγώ έβαλα ότι είχα στο σπίτι,ριγκατόνι και λίγο κοφτό μακαρόνι.

Για τον κιμά:
800γρ. κιμά (400γρ. μοσχαρίσιο και 400γρ. χοιρινό)
μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο κιμά θέλετε ακόμα και κοτόπουλο,φροντίστε όμως να είναι τουλάχιστον 2 διαφορετικά είδη.
λίγο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 -3 μανιτάρια ψιλοκομμένα
5 κ.σ. κέτσαπ
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 απράδι
λίγο τυρί τριμμένο
αλάτι πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:
5 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. μαργαρίνη
10 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο και 350 γρ γάλα ζεστό
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3 αυγά
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο 
πιπέρι 
λίγη τριμμένη φρυγανιά


Εκτέλεση:
Ξεκινάμε και βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια,να τα βράσετε στο μισό χρόνο από όσο λένε η οδηγίες.Τα σουρώνουμε καλά και και τα στρώνουμε σε ένα ταψί  'οπου έχουμε πασπαλίσει προηγουμένως με λίγο τριμμένο τυρί. 



Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι,έπειτα βάζουμε τον κιμά και τον μαγειρεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να ασπρίσει.Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα μυρωδικά και την κέτσαπ,ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει 2'-3'.Όταν κρυώσει λίγο βάζουμε το ασπράδι και το τυρί,στρώνουμε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια.Πολλοί φτιάχνουν δύο στρώσεις μακαρόνια και ενδιάμεσα βάζουν το κιμά,εμένα μου αρέσει με τον τρόπο που σας δείχνω εσείς εννοείτε το φτιάχνετε  όπως θέλετε.Πασπαλίζετε λίγο τυράκι πάνω από τον κιμά.




Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ως εξής,σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με την μαργαρίνη να λιώσουν,ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και φτιάχνουμε μια πάστα που την ψήνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.Βάζουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με έναν αυγοδάρτη.Όταν σας πήξει η μπεσαμέλ κατεβάζεται από την φωτιά,προσθέστε τα αυγά,τον άνηθο,το μοσχοκάρυδο,το τυρί και τα ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί.Περιχύνουμε την κρέμα πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.




Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα.




Υπέροχο και πάνω από όλα μαμαδίστικο φαγητό που αγαπάμε πολύ!!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!!
Να περνάτε καλά!
Ειρήνη

Σχόλια