Υπεροχα ανεβατα καλιτσουνια απο την μαμα Ελλη!! (Παλια συνταγη)

Ανεβατά καλιτσούνια, συνταγή της μαμάς μου που την κάνουμε πολλά-πολλά χρόνια τώρα, πάντα πετυχημένα και νόστιμα, με το άρωμα της κανέλας και την αφράτη υφή τους!!! Τα καλιτσούνια είναι γνωστά παραδοσιακά πιτάκια της Κρήτης, όσοι έχουν δοκιμάσει τα λατρεύουν αμέσως, θα τα βρείτε σε πολλές μορφές αλμυρά και γλυκά, με σχέδια στρόγγυλα κεντημένα με μυτούλες, μισοφέγγαρα, τετράγωνα ή και τρίγωνα! Όπως και να τα δοκιμάσετε είναι σίγουρο η νοστιμιά τους είναι μοναδική, κάθε νοικοκυρά έχει τα μυστικά της και κάθε πιτάκι είναι ξεχωριστό με υλικά φρέσκα και διαλεγμένα γιαυτό και είναι τόσο δημοφιλές και αγαπημένο τοπικό παρασκεύασμα!!! 
Παρακάτω θα σας γράψω μικρά Tips που θα πρέπει να έχετε στο νου σας όταν θα τα φτιάχνετε!!

Μικρά μυστικά για πετυχημένα καλιτσούνια!!
1. Τα υλικά όλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός το γάλα που θα πρέπει να είναι ζεστό στους 40 βαθμούς.
2. Μπορείτε να ζεστάνετε τον κάδο μεταλλικό ή πήλινο αν έχετε στο φούρνο, δηλ. ανάβετε στους 50 βαθμούς τον φούρνο σας και αφήνετε για 2 λεπτά μέσα ίσα να μην είναι παγωμένο το σκεύος σας.
3. Να έχετε πάντα έξτρα αλεύρι γιατί μπορεί να χρειαστεί, ρίχνετε το πάντα σε δόσεις για να μπορείτε να το ελέγχετε και να πετύχετε την υφή που θέλετε.
4. Η μυζήθρα θα πρέπει να είναι φρέσκια και να την έχετε βάλει από βραδύς σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει από τα υγρά της. Μην ξεχάσετε να την σκεπάσετε από πάνω για να μην ξεραθεί.
5. Αν δεν είστε σίγουροι ότι η μυζήθρα είναι γλυκιά όσο θέλετε μπορείτε να βάλετε τους κρόκους τελευταίους έτσι ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε άφοβα.
6. Όταν θα τα βγάλετε από τον φούρνο καλό είναι να τα γυρίσετε ανάποδα και να τα τοποθετήσετε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν.
Εύχομαι σε όλους σας καλή Μεγαλοβδομάδα, δημιουργήστε και περάστε χαρούμενα με την οικογένεια σας!! Καλή Ανάσταση!!!

Μπορείτε να δείτε την συνταγή και σε βίντεο





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ!!!