Φτιαξτε τις δικες σας σπιτικες κρητικες κριθαροκουλουρες ευκολα και γρηγορα!!!

 Καλησπέρα φίλοι μου αγαπημένοι!!!
Δεν υπάρχει φιλοξενούμενος στο νησί μας και να μην έχει δοκιμάσει το γνωστό σε όλους ντάκο. Ξένοι αλλά και συμπατριώτες μας λατρεύουν αυτό το υπέροχο έδεσμα, όποτε βρεθούν στο νησί μας σίγουρα θα το απολαύσουν! Στην Κρήτη το παξιμάδι φτιάχνεται μέχρι και σήμερα στα νοικοκυριά καθώς είναι τρόπος ζωής για τον Κρητικό. Πρόκειται για ένα ψωμί διπλοφουρνιστό, ψήνεται δηλαδή 2 φορές για να αφαιρεθεί τελείως το νερό. Γίνεται τραγανό παξιμάδι και διατηρείτε για πολύ καιρό, ενώ οι τρόποι αξιοποίησης του είναι πάμπολλοι με πιο γνωστή την κριθαροκουλούρα (Ντακος ή κουκουβάγια) με ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια μυζήθρα και από πάνω πασπαλισμένη με ρίγανη ή θρύμπα (θρούμπι)! Παραδοσιακά φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι κριθαρένιο ή σικάλεως και γίνεται αρκετά μαύρο και σκληρό. 
Η δική μου εκδοχή είναι λίγο "πειραγμένη", έχω προσθέσει αλεύρι λευκό και κίτρινο(χωριάτικο) για να γίνει λίγο πιο μαλακό και ανοιχτόχρωμο, μαζί με ίσες περίπου ποσότητες από κρίθινο αλεύρι και σικάλεως. ενώ έχω βάλει και ελάχιστο μέλι για γεύση.
Είναι απίστευτα πεντανόστιμο και φτιάχνεται πανεύκολα ενώ το ίδιο εύκολα διπλοφουρνίζετε και γίνεται καταπληκτικό παξιμάδι. Σας το προτείνω φίλοι μου με κλειστά μάτια, είναι δοκιμασμένη και πολύ αγαπημένη μου συνταγή που μοιράζομαι με χαρά μαζί σας!


Την συνταγή μπορείτε να την δείτε και σε βίντεο





Να περνάτε καλά φίλοι μου
όπου και να είστε!!
Πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας
Ειρήνη





Σχόλια