Μαθετε να φτιαχνετε σπιτικο συμπυκνωμενο ζωμο απο κοτοπουλο!!

Ο ζωμός απογειώνει την γεύση του φαγητού σας, δίνει απίστευτη νοστιμιά και δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιαχτεί. Τα υλικά είναι απλά, μόνο υπομονή θέλει για να βράσει σωστά, να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα από τα λαχανικά και η γεύση από το κοτόπουλο. Όταν θα τελειώσετε θα έχετε έναν τέλειο αρωματικό ζωμό κοτόπουλο, συμπυκνωμένο και έτοιμο για να δώσει τη σούπερ έξτρα γεύση που χρειάζεται το φαγητό σας!!
Για αρχή θέλουμε να διαλέξουμε τα μέρη από το κοτόπουλο με τα περισσότερα κόκαλα και αυτά είναι, οι φτερούγες, η πλάτη και ο λαιμός δηλαδή τα πλατάρια που ονομάζουν οι κρεοπώλες. Τα πλένουμε σχολαστικά και αφαιρούμε κάθε κόκκινο κομμάτι που μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στα κόκαλα είτε αυτό είναι αίμα ή κάποιο κομμάτι όπως είναι ο πνεύμονας κτλ. Αφαιρούμε και όση περισσότερη πέτσα μπορούμε, σε αυτό το ζωμό θέλουμε μόνο τα κόκαλα και το λίγο κρέας του κοτόπουλου.
Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε παγωμένο νερό και το ξαφρίζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αφρός.
Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και αφήνουμε το ζωμό να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 2-3 ώρες.
Αν έχετε υπομονή μπορείτε να διαλέξετε το κρέας ανάμεσα στα κόκαλα και τα λαχανικά και να φτιάξετε μια πίτα ή μια τάρτα για να μην πεταχτούν.
Συνήθως εγώ βάζω λίγα κομμάτια από τα λαχανικά μου μέσα στο σουρωμένο ζωμό και μετά τα περνάω από το μπλέντερ να λιώσουν, δίνουν ωραίο χρώμα, εσείς φυσικά μπορείτε να παραλείψετε αυτό το μέρος και να βάλετε μόνο το σουρωμένο ζωμό.
Αποθηκεύστε το σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια στο ψυγείο όπου διατηρείται ο ζωμός για 3 μέρες φρέσκος ή μπορείτε να τον βάλετε στην κατάψυξη όπου διατηρείται μέχρι και 5 μήνες.


 Δείτε ολόκληρη την συνταγή και σε βίντεο







Καλή επιτυχία!!
Έως την επόμενη φορά πολλά-πολλά φιλιά σε όλους σας!!
Ειρήνη

Σχόλια