Μαθετε πως να φτιαχνετε πετυχημενο προζυμι και πως να ψησετε το νοστιμοτερο ψωμι για τοστ!

Μια πετυχημένη και πολύ παλιά τεχνική που την δοκίμασα και έμεινα κατα ενθουσιασμένη!!! Η όλη διαδικασία θέλει υπομονή και αρκετή επιμονή για να πετύχει, εξαρτάται βέβαια πάντα από τον παράγοντα θερμοκρασία και υγρασία που υπάρχει στο χώρο. Ιδανικά η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γύρο στους 26-30 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά ξεκινάμε με την καθαριότητα, τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τα πλύνουμε με ζεστό σαπουνόνερο και μετά να τα βάλουμε στο φούρνο για αποστείρωση 40' στους 100 βαθμούς Κελσίου. Ξεκινάτε την διαδικασία με τις σταφίδες όπου θέλουμε πρώτα να κάνουμε την ζύμωση, εδώ θέλουμε την υπομονή και την επιμονή που λέγαμε...το μείγμα παραμένει μέσα στο βάζο από 6 έως και 9 μέρες, εξαρτάται από την θερμοκρασία. Όσο πιο κρύο έχει τόσο περισσότερο θα πάρει η όλη διαδικασία. Εσείς θα πρέπει να δείτε μέσα στο βάζο τις σταφίδες να επιπλέουν και να μην βρίσκονται καθόλου στο πάτο. Επίσης το χρώμα θα γίνει  κίτρινο, θα παρατηρήσετε μικρές φυσαλίδες μέσα στο υγρό, λίγο αφρό στο πάνω μέρος του βάζου και θα μυρίζει σαν αλκοόλ, όλα αυτά δείχνουν ότι το μείγμα μας πέτυχε και είναι έτοιμο!
Η διαδικασία είναι εύκολη, απλά περιμένουμε να φουσκώσει το προζύμι μας, στο βίντεο σας δείχνω το πρώτο φούσκωμα όπου μπορείτε αμέσως μόλις φουσκώσει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιήσετε το προζύμι σας, μπορείτε βέβαια να το δυναμώσετε λίγο ακόμα με ένα δεύτερο φούσκωμα αν θέλετε, γενικά όσο το ταΐζετε μετά τόσο δυναμώνει. Σας δείχνω επίσης πως να αναπιάνεται το προζύμι σας μετά από κάθε χρήση, πως να το αποθηκεύετε όταν δεν το χρειάζεστε και πως να το ξαναπιάνεται αφού το έχετε αποθηκεύσει για μέρες.
Δοκιμάζουμε μια σούπερ συνταγή για να τεστάρουμε το προζύμι μας με ένα ψωμάκι που όμοιο του δεν έχετε δοκιμάσει. Φτιάχνουμε αφράτο ψωμί για τοστ που κόβετε εύκολα και είναι πεντανόστιμο. Πραγματικά δεν μπορώ να σας μεταφέρω την γεύση του μέσο του γραπτού μου λόγου μακάρι να μπορούσα, είναι τόσο νόστιμο και καταλαβαίνεις αμέσως ότι είναι σπιτικό ψωμάκι δουλεμένο στο χέρι, χωρίς συντηρητικά με μόνο αγνά υλικά, από το Α έως το Ω.


Δείτε όλη την διαδικασία βήμα-βήμα σε βίντεο



Να περνάτε καλά φίλοι μου!!!
Έως την επόμενη φορά πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας!!

Σχόλια