Μαθετε βημα-βημα αποστειρωση-κονσερβοποιηση

 Καλησπέρα φίλοι μου!!
Σήμερα θα σας δείξω βήμα-βήμα τον τρόπο που αποστειρώνω τα βάζα μου όταν θέλω να τα χρησιμοποιήσω και πως κάνω κονσερβοποίηση. Είναι πολλές φορές που θα μου στείλουν καλούδια από το χωριό και επειδή είναι αρκετή η ποσότητα ένας τρόπος για να τα διατηρήσω είναι η κονσερβοποίηση. Μπορούμε να διατηρήσουμε λαχανικά, φρούτα, σάλτσες, ζωμούς, μαρμελάδες. γλυκά και ένα σωρό άλλα φαγώσιμα. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ για να αποστειρώνω τα βάζα μου είναι με το φούρνο, αφού πλύνω πολύ καλά τα βάζα με σαπούνι και ζεστό νερό δίνοντας προσοχή στις κοιλότητες ειδικά όταν είναι ξαναχρησιμοποιήμενα, τα ξεπλένω πολύ καλά και τα τοποθετώ πάνω σε ένα ταψί όπου έχω απλώσει μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα. Η καθαριότητα είναι το Α και Ω σε αυτή την μέθοδο, έχουμε καθαρά τα χέρια μας και τα σκουπίζουμε αν χρειαστεί με μια επίσης καθαρή πετσέτα που έχουμε μόνο για αυτή τη χρήση. Αφού στραγγίξουν καλά τα τοποθετώ μέσα στο φούρνο και ανάβω στους 100 βαθμούς Κελσίου και τα αφήνω για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ προετοιμάζουμε το υλικό που θέλουμε για να τα γεμίσουμε και το διατηρούμε πολύ καυτό. Με το που περάσει η ώρα βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο και όπως είναι καυτά τα γεμίζουμε με το καυτό υλικό. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε χωνί με μεγάλο άνοιγμα για να μην λερώνετε το χείλος του βάζου, αλλιώς με ένα καθαρό πανί σκουπίζουμε πριν κλείσουμε με το καπάκι. Αναποδογυρίζουμε το βάζο πάνω στην πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ελέγχουμε αν το καπάκι έχει σφραγίσει καλά, θα πρέπει να κάνει στο κέντρο βαθούλωμα. Αν για κάποιο λόγο δεν είναι σωστά σφραγισμένο ή το υλικό μας έχει κρυώσει, τότε τα ξαναβάζουμε στο φούρνο με το καπάκι προς τα πάνω και τα αφήνουμε στους 110 βαθμούς Κελσίου για 30-40 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Δείτε τον τρόπο αποστείρωσης και κονσερβοποίησης σε βίντεο

Να περνάτε όμορφα φίλοι μου!! 
Έως την επόμενη φορά πολλά-πολλά φιλιά σε όλους σας!!



Σχόλια