Σφακιανές πίτες ή Σφακιανόπιτες

Η δεύτερη κατά σειρά αγαπημένη συνταγή της Κρήτης μετά τα καλιτσούνια είναι η σφακιανόπιτα. Λεπτή πίτα με γέμιση μαλακού τυριού είναι η ξακουστή σε όλους Σφακιανή πίτα που έχει γίνει λατρεία. Η καταγωγή της φαίνεται από την ονομασία της (Σφακιά, Χανίων) ενώ η ηλικία της είναι αρκετά μεγάλη αφού πολλά χρόνια πριν την έφτιαχναν οι Κρητικοί πάνω σε καυτές πέτρες. Τα υλικά είναι απλά, αλεύρι, αλάτι και αγνό Κρητικό ελαιόλαδο για το ζυμάρι, γεμίζουμε με φρέσκια ντόπια μυζήθρα ή ακόμα καλύτερα μαλακή ξινομυζήθρα ή ανθότυρο. Της δίνουμε γλυκιά γεύση με το θυμαρίσιο Κρητικό μέλι που περιχύνουμε από πάνω όσο είναι ακόμα ζεστή και την απολαμβάνουμε με ρακί και καλή παρέα!!
 
Μικρά μυστικά για την τέλεια Σφακιανή πίτα:
 
1) Διαλέξτε φρέσκο τυρί, η ξινομυζήθρα είναι τέλεια για αυτή την συνταγή γιατί έχει την οξύτητα που θέλουμε να ταιριάξουμε με το μέλι. Σπάμε με ένα πιρούνι το τυρί μέχρι να αποκτήσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μυζήθρα μαλακιά, ή ανθότυρο.
 
2) Το πάχος που πρέπει να έχει μια πίτα είναι περίπου 3-4 χιλ. θέλει μεγάλη προσοχή στο άνοιγμα για να μην τρυπήσει, απαλές κινήσεις και μπόλικο αλεύρι για να μην μας κολλήσει. 

3) Το σκεύος που θα την ψήσουμε ιδανικά είναι το μαντέμι αλλά επειδή δεν το έχουν πολλά σπίτια μπορείτε να την φτιάξετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος, τόσο ώστε να ψηθεί και να κάνει μια χρυσοκαφέ κρούστα.

4) Στο τέλος αφού έχει ψηθεί την βάζουμε καυτή πάνω στο πιάτο και ρίχνουμε ντόπιο θυμαρίσιο μέλι πολύ καλής ποιότητας. Πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο σουσάμι ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.

Βρείτε την συνταγή και σε βίντεο
 
 
Υλικά

Για την ζύμη
300 γρ. αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι σκληρό
(κίτρινο)
Το χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ.γ. αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
250-300 γρ. χλιαρό νερό

400-500 γρ. μυζήθρα
 









Μαζέψτε την παρέα σας βάλτε να πιείτε ρακί στην υγειά σας και προσφέρετε αυτές τις υπέροχες πιτούλες, σας υπόσχομαι ότι θα ξετρελαθούν όλοι με την γεύση τους!!
Θα τα ξαναπούμε πάλι την επόμενη φορά με καινούρια συνταγή, έως τότε να περνάτε καλά!!
Πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια