Χειροποίητος τραχανάς λαχανικών (3 γεύσεων)


 
Κι όμως δεν χρειάζεται να διαθέσετε πολύ χρόνο, ούτε και πολύ κόπο πια για να έχετε στο ντουλάπι σας σπιτικό τραχανά φτιαγμένο από διαλεχτά λαχανικά επιλεγμένα ένα ένα από εσάς για να αλεστούν, να ενωθούν μαζί με τη ζύμη και να φτάσουν στο πιάτο για να ζεστάνουν τις χειμωνιάτικες μέρες και όχι μόνο. Φρέσκα λαχανικά εποχής τα ψήνουμε να μαλακώσουν και να αλεστούν σε πουρέ, προσθέτουμε σιμιγδάλι και αλεύρι σκληρό το κίτρινο (χωριάτικο), βάζουμε γιαούρτι, ελαιόλαδο και πλάθουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι. Έχουμε πάντα λίγο παραπάνω αλεύρι μήπως και χρειαστεί στη ζύμη. Φροντίζουμε να το προσθέτουμε σε μικρές δόσεις για να μπορούμε να ελέγχουμε την υφή της ζύμης να γίνει αφράτη και να μην κολλάει. Δεν θέλουμε πολύ μαλακιά αλλά ούτε και πολύ σκληρή, κάτι ενδιάμεσο. Το στέγνωμα μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, είτε φυσικά με τον αέρα ή με τον φούρνο στους 70-80 βαθμούς Κελσίου ανάλογα τη δύναμη του φούρνο και θέλουμε αέρα.
Μεγάλη προσοχή να μην σας στεγνώσει τελείως πριν το τρίψιμο. Αφήστε να στεγνώσει τόσο ώστε να είναι λίγο ξηρό απ' έξω και ελαστικό, να το ζουλάς και να θρυμματίζετε. Για να συντομεύσετε το χρόνο ξήρανσης μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ανεμιστήρα, που θα φυσάει αέρα πάνω στο τραχανά που έχουμε απλώσει.
Μπορείτε να τρίψετε με τρεις τρόπους τον τραχανά.
1. Με τα χέρια όπως σας δείχνω και στο βίντεο, τα κομμάτια βγαίνουν λίγο χοντροκομμένα και εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ.
2. Με τρίφτη χειρός στην ψιλή μεριά. Βγαίνει πιο ομοιόμορφος.
3. Στο multi (πολυκόφτη), γίνετε σκόνη αν δεν το προσέξετε.
Αφήστε τον να αποξηρανθεί εντελώς τυλιγμένος με τούλι, μπορεί να πάρει από 4-7 μέρες ανάλογα την εποχή.
Αποθηκεύετε σε γυάλινα δοχεία αποστειρωμένα και καλά κλεισμένα. Φυλάξτε τα σε ντουλάπι σκιερό.
 
Δείτε την συνταγή σε βίντεο
 
Υλικά
Για τον κόκκινο τραχανά
1 παντζάρι
1 κόκκινη πιπεριά
1 μικρή πατάτα
Λίγο πράσο, Ελαιόλαδο
1/4 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γ. καπνιστή
 πάπρικα
Θυμάρι, Άνηθο
Αλάτι, πιπέρι 
Για τον πράσινο τραχανά 
1 κολοκύθι
1/2 κούπα αρακά
250 γρ. σπανάκι
Μαϊντανό
1 κρεμμύδι
Λίγο πράσο
Θυμάρι, Άνηθο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τον κίτρινος τραχανά
1/4 κούπα σελινόριζα
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1/2 κούπα κολοκύθα
1/2 κ.γ. ματζουράνα
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
Θυμάρι, Άνηθο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι 

Θα χρειαστείτε για κάθε ζυμάρι:
50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. γιαούρτι
300 γρ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο χωριάτικο) + 100 γρ. έξτρα αν χρειαστεί.
1 κ.γ. αλάτι








Θα τα ξαναπούμε σύντομα με νέα συνταγή. 
Έως τότε, να περνάτε καλά πολλά φιλιά!!




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Σχόλια