Σπιτική μαγιονέζα (κρατάει 1 μήνα στο ψυγείο)

 Αν είστε οπαδός της μαγιονέζας όπως κι εγώ θα λατρέψετε αυτή την συνταγή. Από τώρα σας λέω (για να μη μου πείτε μετά...) κάνω πρώτα μια προεργασία, διότι φοβάμαι να φάω ωμό το αυγό χωρίς να το παστεριώσω. Στο βίντεο σας δείχνω ακριβώς τι κάνω και εσείς επιλέξτε αν θέλετε να ακολουθήσετε, αν νιώθετε σίγουροι ότι είστε εντάξει με το αυγό όπως είναι μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.
Θα μου πείτε τώρα βρε Ειρήνη... τι ξεχωριστώ έχει η δική σου μαγιονέζα από τόσες άλλες πολύ ωραίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο? Και απαντώ...ο χρόνος φίλοι μου. Η μαγιονέζα μου κρατάει λίγο παραπάνω από τον συνηθισμένο χρόνο, δηλ. έχει μεγαλύτερη διάρκεια και δεν χρειάζεται να φτιάχνω κάθε 4-5 μέρες όπου μετά αν περισσέψει, που πάντα περισσεύει επειδή δεν προλαβαίνω να την καταναλώνω, την πετάω και φτιάχνω καινούρια.
Το μυστικό είναι η ζύμωση με γαλακτικό ορό γιαουρτιού. Και εξηγώ, έχετε παρατηρήσει όταν παίρνετε γιαούρτι ότι έχει πάνω-πάνω ένα κίτρινο υγρό? Ε αυτό το υγρό λέγεται γαλακτικός ορός, είναι το ίδιο υγρό που μένει όταν φτιάχνουμε το τυρί, οπότε έχει μέσα όλα τα καλά βακτήρια που χρειαζόμαστε.
Επειδή στους περισσότερους από εμάς δεν είναι εύκολο να βρούμε γαλακτικό ορό τυριού είναι πιο εύκολο να το βρούμε από το κοινό σε όλους μας γιαούρτι. Παίρνουμε λοιπόν καλής ποιότητας φρέσκο γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι ή σε ένα πυκνό σουρωτήρι να στραγγίξει για 1 μέρα και μαζεύουμε το υγρό που θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε τη συνταγή μας. Αν έχετε σπιτικό γιαούρτι ακόμα καλύτερα.
Όλα τα υπόλοιπα υλικά λίγο πολύ είναι τα ίδια, ξύδι και λεμόνι, ξύδι μου αρέσει να χρησιμοποιώ μηλόξυδο, έχει πολύ ωραιότερη γεύση. Λίγη μουστάρδα, λίγο φρέσκο θυμάρι που του πάει απίστευτα και λάδι. Λάδι ότι σας αρέσει, θέλετε ηλιέλαιο, θέλετε ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο? Ότι σας αρέσει. 
Ξεκινάτε το χτύπημα να φτιάξετε ένα ωραίο γαλάκτωμα λαδιού όπως το ονομάζουν οι σεφ.
Αν έχετε ραβδομπλένερ βάλετε όλα τα υλικά μαζί και ξεκινήστε να χτυπάτε από κάτω ανεβαίνοντας  σιγά-σιγά προς τα πάνω. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοινό μίξερ για κέικ που έχουμε όλοι και προσθέστε το λάδι σιγά-σιγά. Αν πάλι είστε λάτρης της παράδοσης πάρτε το αναδευτήρι χειρός αυγών και ξεκινήστε ρίχνοντας το λάδι μέσα στα υπόλοιπα υλικά σιγά με συνεχή και σταθερή ροή.
Αφού τελειώσετε βάλτε τη μαγιονέζα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο, κλείστε το καπάκι και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου (21-26 βαθμούς Κελσίου) για τουλάχιστον 6 ώρες. Προσέχουμε την διαδικασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης. Μετά μπορείτε να τη βάλετε στο ψυγείο και είναι έτοιμη.Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, θέλει μόνο λίγο παραπάνω από το χρόνο σας και φυσικά όλη σας την αγάπη.
Ακολουθήστε πιστά της οδηγίες μου και θα φτιάξετε την πιο ωραία μαγιονέζα που έχετε δοκιμάσει και το καλύτερο.... με την ζύμωση θα σας δοθεί λίγος χρόνος παραπάνω να την απολαύσετε χωρίς να πετάξετε σταγόνα.

Παρακολουθήσετε σε βίντεο τη συνταγή εδώ
 
Η δόση φτιάχνει 300 γρ. μαγιονέζα. Όπως περίπου ένα μεγάλο βάζο από το σούπερ μάρκετ.
 




Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου! Θα τα ξαναπούμε σύντομα με νέα, έως τότε να περνάτε καλά και να είστε ασφαλείς!
Πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας!
















































Σχόλια