Χαρουπόμελο, ένας διατροφικός θησαυρός και υπερτροφή!

Η συχωρεμένη γιαγιά μου συνήθιζε να μου δίνει να τρώω ένα φασόλι χαρούπι για σνακ αντί για σοκολάτα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τα καλοκαίρια. Πιπιλάγαμε όλα τα ξαδέρφάκια καθισμένα στο πεζούλι κατάκοπα και ιδρωμένα από ένα φασόλι ο κάθε ένας μας στο στόμα για να κάνουμε το διάλυμα μας και να συνεχίσουμε το παιχνίδι με περισσότερη ενέργεια μετά. Αυτές τις τόσο πολύτιμες αναμνήσεις έχω τώρα στα ενήλικα χρόνια μου να σκέφτομαι και να θυμάμαι με αγάπη ευχαριστώντας τη γιαγιούλα μου που μου έμαθε να τρώω αυτή την υπερτροφή του νησιού μας που στις μέρες μας έχουμε λίγο ξεχάσει. 
Το χαρούπι έσωσε πολλές ζωές από την πείνα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Κρήτη μας, οι παππούδες που ήξεραν πόσο θρεπτικό είναι έμαθαν τα παιδιά τους κι αργότερα τα εγγόνια τους να τρώνε το χαρούπι και το χαρουπόμελο. 
Ελαιόλαδο, μέλι, χαρούπι, κριθάρι είναι υπερτροφές που έχουμε και παράγουμε στην Κρήτη.
Το χαρουπόμελο είναι τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λίπος.
 Μπορεί να είναι γλυκό να έχει σάκχαρα αλλά μπορεί να φαγωθεί άνετα από διαβητικούς καθώς ως προϊόν έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορεί να φαγωθεί και από άτομα που έχουν κοιλιοκάκη κι αυτό γιατί δεν έχει καθόλου γλουτένη. Δεν έχει καφεΐνη.
Η κατανάλωση φυτικών ινών χαρουπιού μπορεί να δρα αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, ιδανικό για γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση αλλά και παιδιά σε ανάπτυξη. 
Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου μας λόγο των φυτικών ινών, ταυτόχρονα καταπραΰνει και ηρεμεί το στομάχι μας.
Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο που είπαμε παραπάνω, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός. 
Σε μορφή μελιού και σκόνη μπορείτε να το βάλετε σε ζεστά ή κρύα ροφήματα αντί για μέλι ή μπορείτε να αντικαταστήσετε το κακάο στο γάλα σας.
Αντικαθιστά επίσης τη ζάχαρη σε γλυκά ψωμί και παξιμάδι. 
Μπορείτε να το βάλετε σε μπάρες δημητριακών, γιαούρτι η και παγωτό.
Αντικαταστήστε την καραμέλα με χαρούπι.
Βάλτε το σαν dressing στις αγαπημένες σας σαλάτες.
Μαζί με ταχίνι, φιστικοβούτυρο ή κρέμα τυριού πάνω στη φρυγανιά σας.
Πάνω στα pancakes, τις τηγανίτες και τις βάφλες σας.
Για πρωινό μέσα στο ζεστό κουάκερ σας
Συμπέρασμα... ένας διατροφικός θησαυρός που θα πρέπει να μπει ξανά στην διατροφή μας γιατί είναι τόσο ωφέλιμος για τον οργανισμό μας σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και για τα βρεφάκια μας. 
 
 
 

Το μόνο υλικό που θα χρειαστείτε είναι χαρούπια. 
Δείτε αναλυτικά σε βίντεο πως φτιάχνω εύκολα το χαρουπόμελο στο σπίτι μου
πατώντας εδώ Χαρουπόμελο
 







Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα.  Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!






































Σχόλια